Alla inlägg den 16 april 2007

Av Caro - 16 april 2007 23:27

Punkt SE, sida 11 i tidningen, 13 i PDF:en.

Emilush & Caustik är de två killar som har blivit åtalade för att på en konsert "hånat polisen" genom att rappa om att "starta krig mot snuten" och kalla dem för "snutjävlar". Rubriceringen är förargelseväckande beteende.

När Straight Outta Compton släpptes 1998 med gruppen N.W.A så var de en av de första skivorna i musikhistorien med "Parental Advisory"-märket. Skivan är främst kända för de tre första spåren Straight Outta Compton, Fuck tha Police och Gangsta gangsta som väckte såna oerhörda reaktioner hos ALLA. Samhället, föräldrar och sist, men inte minst, polisen. FBI hade blivit inblandat när de skrev ett brev till NWA's skivbolag där det stod att det är fel att försvara våldhandlingar mot polisen och det resulterade i att polisen vägrade stå för säkerheten på konserterna. Ett annat ord för allt detta tjafs? Uppvigling. Samhällsskildring. Publicitet. Pick one.

Jag undrar vad det var som rörde sig åklagarens huvud. Om killarna Emilush & Caustik blir fällda för detta kan jag då förvänta mig att de ska censurera Eminem på hans nästa konsert i Stockholm? Hej Eminem, kan du låta bli att sjunga "the way I am?" Vi vill inte att du ska uppmana våra högstadieungar att köra en Columbine för att de sen ska skylla på dig och Marylin. Vad sägs om att inte komma hit alls? Snälla, kan vi bara censurera allt?

Jag tror inte att Lennon ville att folk skulle röka på för att se den gula ubåten. Tror inte heller att Bob Marley faktiskt sköt sheriffen eller att Ken ville att folket skulle våldta Madde på slottet. Tror inte heller att Picasso såg sin älskarinna så ful som han avbildade henne på duken. Man skildrar samhället eller människor som man vill genom metaforer, ironi, sarkasm eller cynism, gärna i kombination med sångtexter, poesi eller konst.

Så, Emilush&Caustik. Mitt tips är att ni uttrycker er samhällsskildring eller kritik i form av surrealistisk konst. Det censureras inte så mycket sånt vad jag har fattat det som. Än i alla fall.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10 11 12 13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards