Alla inlägg den 23 april 2008

Av Caro - 23 april 2008 11:28

Vi får lära oss fraser och grammatik genom dialoger som finns i boken och därför har vi också rollspel en gång i veckan. Verkligheten är svårare än det som förklaras här, tänk på att allt ska vara grammatiskt korrekt på japanska.


Reglerna - ja, det finns regler - är de som följer.


Vi blir indelade efter bokens dialog och du får inte byta partner. Är det tre personer i dialogen, blir vi tre personer i grupper osv. Det man inte tar hänsyn vid är kön, men vid vissa tillfällen gör man det ändå för att kvinnor i Japan använder annorlunda ändelser på meningar än vad män gör.


Alla övar med sina grupper. Ibland har vi tio minuter och ibland har vi två dagar förberedelse tid.


Själva framträdandet:

En från varje grupp får ställa sig upp och köra yan-ken-pon, vilket är sax, sten och påse goes japanese. Vinnaren får välja när de ska uppträda.


Poängen ges i olika kategorier:


  • Fluency
Dialogen, hur flytande är den? Hakar man upp sig, blir det mindre. Bestäms av att åskådarna räcker upp handen med antalet poäng de känner skådespelarna är värdiga.

  • Vocabulary

Ofta får vi grammatiska nyckelord som vi ska gå efter och då får dialogen handla om precis vad som helst vilket tar oss till nästa kategori. Poängen bestäms enhälligt av sensei.


  • Creativity
Godzilla och superhjältar var vanligt förekommande förra terminen i kreativitetskategorin. Så länge man använder nyckelorden och grammatiken rätt, finns det inga hinder på ämnet. Det blir många skratt och applåder. Poängen bestäms av alla genom handuppräckning.

  • Mistakes

Alla lyssnar efter misstag som dras av i slutpoängen.


  • Bonus
1-5, bestäms av sensei.  

Totalpoängen räknas ut och vinnarna får allt som oftast en liten present i form av godisklubbor eller chokladbitar.


Idag var det dags för första rollspelet för terminen. Våra nya klasskompisar hade ju inte en susning att man vann nånting och därför var det en STOR överraskning när dagens vinnargrupp, bestående av en ny kursare och en gammal, fick varsin godisklubba av sensei. Resten av de nya kursarna fick lite avundsjuka i blicken, men det är säkert uppmuntrande inför nästa rollspel. Jag ville ju ha klubban. Blää.

Av Caro - 23 april 2008 10:46

Viktoria, 19 år, är min kursare som blev, för andra gången på kort tid, anfallen av en örn vid floden Kamogawa i Kyoto.


Enligt Viktorias egen utsago blev hon attackerad klockan 12.50, lokal tid, längs floden Kamogawa. Denna gång var det ett melonbröd örnen var ute efter och inte en smörgås från Starbucks. Till skillnad från förra gången fick inte Viktoria några skador och örnen fick inte heller sitt byte. Melonbrödet flög åt motsatt håll från örnen och därmed gick förlorat för fågeln. Viktoria plockade upp brödet och stoppade ner det i väskan vilket senare medförde en liten samvetsskuld för henne. Örnen, ansåg Viktoria, borde ha fått den "så att den slapp gå hungrig".


Fotnot:

Melonbröd är ett sånt där bröd med socker på som folk äter i mangaserier.

Ovido - Quiz & Flashcards